Tänä syksynä olen ihastunut X-cutin yhdellä kertaa leikkaaviin ja kohokuvioiviin kuvioleikkureihin. Leikkurin valinta vaan ei aina ole helppoa koska niitä on niiiiiin monenlaisia. Toiset vain leikkaavat, toiset vain kohokuvioivat, toiset leikkaavat ja kohokuvioivat, mutta kuvio jääkin kiinni paperiin. Minä pidän eniten niistä, jotka kohokuvioivat ja samalla leikkaavat kuvion irti paperista. Ajattelin esitellä omat leikkurini ja näyttää millaista jälkeä ne tekevät, sillä ajateuksella että se saattaisi jotakin teistä lukijoista auttaa teidän ostospohdinnoissa.

 Kaksi ensimmäistä x-cut leikkuriani olivat leikkaava ja kohokuvioiva lehti sekä lumihiutaleleikkuri, joka ei sitten leikannutkaan hiutaletta irti paperista. Tilatessani pohdin leikkaakohan lumihiutaleleikkuri kuvion irti vai ei, mutta päädyin tilaamaan tuotteen tiedon puutteesta huolimatta. Lehtileikkurin ostin Jyväskylästä Askartelupuoti Piasta (sijaitsee nykyään Foorumissa!), siellä näin leikkurilla leikatun lehden, joka oli myös kauniisti kohokuvioitu. Tässä kuva näistä kahdesta leikkurista

Tuosta lehtileikkurilla leikatusta lehdestä en huomannut ottaa kuvaa, mutta äiti on sitä ehtinyt jo käyttää mm. tässä postauksessa (lehdet näkyvät parhaiten alimmassa kuvassa). Lumihiutaleleikkuri siis sekä leikkaa että kohokuvioi, mutta siten että hiutale jää kiinni paperiin. Tässä kuvassa olen leikannut lumihiutaleen irti paperista ympyräleikkurilla ja koristellut sitä kimalleliimalla.

 Ylhäällä kuvaamani lehtileikkurin mallinen leikkurisetti löytyy mm. Nellie Snelleniltä, mutta heidän tuotteessaan yksi leikkuri leikkaa ja toinen laite kohokuvioi. Vähän on siis työläämpää, samoin hinta on kalliimpi. X-cut leikkurit ovat mielestäni edullisia ja kauniita.

Kun näistä leikkureista sitten innostuin niin päätin tilata niitä lisää Glitter Potista koska näitä malleja ei Askartelupuoti Piassa näkynyt. Kolme uutta tilasin

Ennen tätä ostopäätöstä tutustuin mallistoon myös valmistajan sivuilla, ja sieltä olin saanut oikean tiedon siitä mikä leikkaa ja kuinka paljon (kuvien perusteella).

Lähdetään järjestyksessa vasemmalta, holly leaf. Leikkaa kuvion irti ja kohokuvioi samalla kerralla. Alakuvassa vasemmalla raakaversio luonnonvalkoisena, toisiin on lisätty leimamustetta leikkaamisen jälkeen, hopeaa, vihreää tai valkoista.

Sitten sudenkorento. Valmistajan sivulta kyllä erotin, että tämä ei leikkaa kuviota irti paperista, mutta silti tämä oli saatava : ) Tykkään kovasti. Kuvan alareunassa kaksi valkoista on irroitettu ohuesta kartongista eri tavoin. Vasemmalla oleva on nipsaistu pienillä saksilla ja oikeanpuoleinen on repäisty ihan sormin, en tiedä erotatteko tuosta kuvasta...hieman sirompi jälki tulee saksilla (katso kaulan kohtaa!). Violetilla musteella olen sitten värjännyt ylempiä. Itse tykkään keskellä olevasta violetista, siihen lisäsin erikseen päälle pelkän vartalo-osan värjättynä, ja siipiin lisäsin väriä vähemmän. Ihan oikealla on sitten koristeversio, jossa olen leikannut sudenkorennon irti ympyräleikkurilla, sen jälkeen sipaisin sinistä mustetta sudenkorentoon ja ympyrän reunoille. Sen sitten lisäsin kuviopaperista leikatulle pipariympyrälle.

Ja viimeisenä uunista ulos lehtileikkuri, olisiko tämä muratin lehti, en ole varma..? Nämä vaan leikattu erivärisistä papereista. Leikkuri siis leikkaa ja kohokuvioi samalla kertaa.

Tykkään siis itse näistä leikkureista. Leikkaavat hyvin. Murattileikkuria (alin kuva) piti hieman kovemmin painaa, johtuen varmaankin tuosta pitkästä ja kapeasta varresta. Äidillä on ollut hieman ongelmaa ensimmäisessä kuvassa esiintyneen lehtileikkurin kanssa. Ongelmana on se, että leikattuaan ja kohokuvioituaan lehden leikkuri jättää sen jumiin leikkurin sisälle. Lehti ei siis itsekseen tipu sieltä ulos. Äiti voisi tähän kirjoitukseen kommentoida, että mitenkä olet lehden saanut sisältä pois. Minulla myös holly leaf leikkuri välillä jättää lehden sisälle, mutta saan sen helposti ulos joko puhaltamalla tai paperinpalalla tökkäämällä.

Suomalaisista nettikaupoista ainakin Paperella myy x-cut kuvioleikkureita. Sieltä voitte esimerkiksi kurkata leikkureiden hintoja. Siellä tällä hetkellä on valikoimissa esimerkiksi leikkaava ja kohokuvioiva vaahteranlehti sekä leikkaava, kohokuvioiva, mutta kuvion paperiin kiinni jättävä holly leaf.